A Hellinger-féle család- és rendszerállítás

2012.04.15 15:24

 

Család- és rendszerállításról:

A családban rendszerint előfordulnak események, amelyek egy, vagy néhány családtagra nézve fájdalmasak. Ezen kívül minden családnak megvannak a maga hagyományai, nyíltan, megfogalmazva, vagy rejtetten, tudat alatt. A leggyakoribb, hogy mindkét módon, tudatosan és tudattalanul is mennek tovább a hagyományok. Jók és rosszak egyaránt, vagyis az áldás és az átok száll tovább tudva és nem tudva...                            

Együttlét a múltban elfelejtett, vagy tévesen értelmezett történések megértésének, valós helyre kerülésének érdekében. A családi múlt és jelen történéseit a családtagok megjelenítésre felkért résztvevők segítségével lehet átélni. Tanulságos a történetben résztvevő „felállítottak” részére is, mert egy olyan hiteles és magas szintű átélésben részesülnek, aminek megélése mindenképpen saját fejlődésüket is szolgálja. A legtanulságosabb a saját kérdését hozó és azt látni kívánó „felállító” részére, mert bizonyosságot szerez mély és valós okokat ért meg, amelyek feloldódnak.

A pszichológiailag aktív (morfogenetikus) mező, amely létrejön, amikor a csoport együtt dolgozik, lehetővé teszi, hogy a megjelenítés, megértés, feloldás magas szinten megvalósuljon.

Gyakran titok lappang a család múltjában történetében, ami kimondatlanul benne feszül a mindennapokban és egy utódot befolyásol, hogy megismételjen valamit, vagy valaki más helyett éljen meg valamit. A családállításkor ezek átélésben megjelennek, tudatossá válnak, így felülírható a családtól hagyományozott sors, forgatókönyv. Ennek következtében a felállító szabadabban élheti saját életét, visszanyerve a múlt terhei által lekötött energiáit.

A családban működő erővonalak megnyilvánulnak más közösségekben is, például munkahelyi közösségben, vagy egyéb csoportokban. Minden csoportnak éppúgy van energiája, mint egy családnak. Az ezekre a szituációkra vonatkozó felállítást rendszerállításnak hívják. Ebben is megjelennek az adott csoportban működő rejtett és nyílt erők, energiák.

A Hellinger-féle család- és rendszerállítás izgalmas dolog, A családot itt transzgenerációsan kell érteni, az ősökkel együtt! A megélt, és meg nem élt, csak vágyott események energiái hatnak az együtt élőkre és az utódokra is. Mint mondani szokták: "hetediziglen".


Ezen lehet módosítani, könnyíteni ebben a csoportmunkában. Kapcsolatainkra, azokkal kapcsolatos kérdéseinkre erőteljesen láthatunk rá, kézzel fogható válaszokat kaphatunk.


Teljes joggal család- és rendszerállításnak kell hívni, mert sok a szimbolikus állítás, amikor valaki önmagát, és a magában működő tendenciákat jeleníti meg! Vagy önmagát és a különféle életterületeit. Nagyon izgalmas!

 

Minden jót kívánok: Pénzes Eszter

 

Hogyan működik?

Nem is csak családot lehet így állítani, hanem egy csoportot is...  (munkahelyi, települési, stb.)

Miért működik? A kollektív tudattalannál egyszerűbb!

 Morfogenetikus mezőnek hívják, ami működik körülöttünk. Ez egy aktív mező, a fizikusokat mindig izgatta, nem érthető a szokvány szinten, de műszerekkel kimutatható!

 Az állító, vagy kérdező nekem négyszemközt megfogalmazza a kérdését. Kiválasztja, ki fontos a kérdésben, amire rá szeretne nézni. (Mely személyek, vagy néha „valami”)

Ezután felkér valakit saját maga megszemélyesítésére. Majd azokra a helyekre is választ megszemélyesítőt, akiknek fontos a szerepük a kérdésében.

 És utána leül és nézi. Megjelenik, ami "van", és mindig a feloldás, megoldás irányába mozdul el a helyzet.   Csakis ezért csináljuk :):)

 A végén áll be csak a helyébe a kérdező, hogy a nézés után benne élve is átélje az elért eredményt.

Ha valaki Önmagát állítja....

mert lehet "rendszer" egy ember is: pl. felállítja valaki önmaga helyébe a megjelenítőt, egy személy megjeleníti az egészségét, egy másik a munkáját (alkalmazottként), egy másik a vállalkozását, a hobbiját, a pénzt egy újabb ember, a családját is egy, stb..., ami neki fontos, azt állítja oda. Ilyen esetekben egy tulajdonságnak is lehet megszemélyesítője.

Egy érdeklődő kérdéseire válaszoltam ezeket…

A családállítás csoportban hatékonyabb, mint egyénileg, épp ez a legfőbb érdeme a módszernek. 5-10 beszélgetést kiválthat egy állítás.
A múltkori majdnem este 8-ig tartott, mert sok volt a kérdés, nagy tanulságokhoz jutottunk, jól éreztük magunkat, senki sem sietett el ezért...  

12-14 ember lesz a csoportban. Aki állítani szeretne, annak lesz állítása. Nem kötelező, ezért van, aki csak egy "pillanatképet" néz meg. Egyéniségemből fakadóan szeretek és tudok vigyázni az emberekre, ezért soha nem drámaiak a felállítások. A keménységek, ha előjönnek, akkor megszületik a feloldásuk is. Az energiák jótékonyak és tisztulni tudást hoznak. 40-60 perc is lehet egy családállítás. Ritkán rövidebb. Ami ott, akkor jelen van, az mutatja meg, van-e még vele dolog, vagy ennyi...
Csak pici jegyzetet érdemes hozni, mert a hangsúly az átélésen van. Ha születnek nagyon kulcsszerepet jelentő mondatok, azokat érdemes írásban rögzíteni. Zsebkendő néha kell, néha nem. Van a helyszínen is, de nem jellemző, hogy szükség lenne rá.
Mindenki úgy dolgozik, ahogyan gondolkodik és él. Én ezért a jóízű felismerések híve vagyok.

Szóban tudok még többet mesélni: Pénzes Eszter

 

Egy rendszeres résztvevő így foglalta össze:

 Mi is az a családállítás?

Születésünkkel belekerülünk a családunkba. Ekkor szeretetből és tudattalanul magunkra vesszük a család múltját (melyet vezetéknevünk is szimbolizál). Életünkkel pedig ezt a múltat beteljesítjük.

Igazi életfeladatunk azonban a Lelkünk céljainak, fejlődésének és tapasztalatának megélése.

Addig viszont, amíg a család "batyuját", múltját és be nem teljesült életét éljük, képtelenek vagyunk saját Lelkünk útját járni.

A családállítás segít letenni a családi múlt terheit, és ekkor VÉGRE elindulhatsz saját utadon.